Как се прави шоколад?

0
2768
Как се прави шоколад

Как се прави шоколад?

Приготвянето на шоколад е изкуство. За да бъде произведено дори едно блокче шоколад, са необходими от два до четири дена. Въпреки, че процесът на производство е различен за всяка компания, съществува една обща схема за производство, която се прилага по целия свят.

Процесът на обработка започва с почистването на какаовите зърна, за да се отстранят всякакви твърди частици, преди зърната да се претеглят и да се смесят в определени пропорции, съгласно специална рецепта на съответната марка шоколади. Следва изпичане от 30 минути до 2 часа при температура от 120°С, по време на което зърната стават с наситен тъмнокафяв цвят и придобиват характерния си аромат.

След това идва обелването на обвивката на зърната, за да остане само „месестата част“ или „семенното ядро“, което съдържа около 53 % какао. Следва натрошаване на семенните ядра, за да се извлече какаовото масло, което се нарича още шоколадов ликьор (плътна субстанция, несъдържаща алкохол, която след втвърдяване се превръща в натурален шоколад). Шоколадовият ликьор преминава през силно пресоване, за да се извлече какаовото масло, което се оттича и се използва по-късно в процеса на производство на шоколад.

Вижте още >>> Рецепта за домашно приготвен Бейлис

Останалата след отстраняването на какаовото масло пресованата маса се смила и пресява, за да се получи какаото на прах. Ако какаото се получава чрез премахване на част от какаовото масло, то шоколадът за консумация се получава чрез добавяне на какаовото масло.

Какаовата смес следва да премине през конширане. Конш на френски означава раковина и се отнася до формата на ранните машини за конширане, които представлявали големи бъркачки, в които какаовата маса губела горчивия си вкус. Това е процес на размесване за получаване на желания аромат. На този етап могат да бъдат добавени и допълнителни съставки и есенции.

Следва темпериране на какаовата смес, което е процес на поетапно загряване, охлаждане и повторно загряване, преди да бъде изсипана сместа във форми и оформена на блокчета. Процесът на темпериране спомага да се стабилизират кристалите в какаовото масло и да се уеднаквят по размери. Това е процесът, който е отговорен за пукащия звук при разчупването на шоколада.


0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук