Кюфтета с бешамелов сос
Кюфтетата са традиционно българско ястие, популярно заради своята сочност и аромат. Ако искате да ги представите по по-различен и изтънчен начин, опитайте да ги сервирате с бешамелов сос. Това е комбинация, която ще впечатли вашите гости и ще донесе нови вкусови съчетания на вашия кулинарен път.
Необходими Продукти:
- 500 г кайма
- 1 голям лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 яйце
- 1/2 чаша галета
- 1/2 чаша прясно настърган пармезан
- 1/2 чаша прясно настърган чедър
- Сол и черен пипер на вкус
За бешамеловия сос:
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 2 чаши мляко
- Сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- В голяма купа смесете каймата, лука, чесъна, яйцето, галетата, настъргания пармезан и чедър. Замесете добре, докато съставките се съединят.
- Формирайте кюфтета с желаната от вас форма и големина.
- Подгответе бешамеловия сос. Разтопете маслото в тенджера на средна температура. Добавете брашното и го задушете за няколко минути, докато стане златисто. Постепенно добавяйте млякото, като постоянно разбърквате, докато получите гладък и плътен сос. Овкусете със сол и бял пипер.
- Подредете кюфтетата в подходяща тава и ги покрийте с бешамеловия сос.
- Изпечете в предварително загрята фурна на 180°С за около 20-25 минути, докато кюфтетата станат златисти и се сготвят добре.
- Сервирайте кюфтетата с бешамеловия сос топли, допълнени с магданоз отгоре или гарнитура по избор.
Комбинацията на сочните и ароматни кюфтета с копринено гладкия бешамелов сос създава изискано ястие, което ще впечатли вашите близки и гости. Поднесете го с горещо, свежо хлябче и се насладете на балансирано съчетание от вкусове и текстури.
За десерт препоръчваме >>> Най-добрата рецепта за палачинки
Bon appétit!