Мусака с картофи
Необходими Продукти:
- 500 гр. кайма смес
- 1 кг картофи
- 100 мл олио
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- 5-6 стръка магданоз
- 2 бр. яйца
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 с.л. брашно
- 2 щипки сол
- 4-5 стръка магданоз
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва наситно, морковът се настъргва и заедно се запържват за около минута в 4 с.л. олио. Добавят се каймата и доматенот пюре. Пържи се докато каймата не стане на трохи, като се разбърква периодично с дървена лъжица. Накрая се поръсва с червен пипер, сол, малко чубрица и ситно нарязаният магданоз.
Картофите се обелват и нарязват на дребни кубчета. В широк съд се сгорещява останалото олио и в него за около 5 минути се запържват картофите, като се разбъркват периодично.
В тава се изсипват половината картофи и се покриват с част от каймата. Върху нея се разпределят останалите картофи и кайма.
Мусаката се пече около 25-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато леко се запече.
В купа се разбиват яйцата, брашното и киселото мляко. Заливката се овкусява със сол и ситно нарязаният магданоз и се разпределя върху мусаката. Връща се във фурната и се пече до златисто.
За десерт препоръчваме >>> Най-добрата рецепта за палачинки
Bon appétit!


