Най-високите водопади в България

1
8841
Най-високите водопади в България

Най-високите водопади в България

Нашата родина е богата на красоти и природни феномени. Едни от тях са водопадите. В България те са 300 на брой. Ние Ви предлагаме да видите най-високите от тях, а защо не и да ги посетите, ако все още не сте. Това е една чудесна идея за почивните Ви дни.

Райското пръскало

Райското пръскало
Райското пръскало

Райското пръскало, наричано още Калоферско пръскало или Голям джендемски водопад, е най-високият водопад не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. Височината му е 124,5м. Разположен е в Стара планина под връх Ботев, в националния парк „Централен Балкан“, в природния резерват “Джендема“.

До водопада можете да стигнете от гр. Калофер. Маркирана пътека води до хижа Рай, която се намира в подножието на водопада.

Скакля

В България има два водопада, носещи едно и също име – Скакля. И двата са непостоянно течащи.

Първият е най-високият непостоянно течащ водопад както в България, така и на Балканите с височина 141 м. Намира се в един от най-живописните дялове на Стара планина – Врачанският Балкан, на 1,5 км южно от Враца, зад хълма Калето. Най-пълноводен е през пролетта и след дъждовете.

Водопад Скакля
Водопад Скакля, с. Заселе

Другият непостоянно течащ водопад е в района на с. Заселе в Искърското дефиле, в близост до гара Бов. Той е с височина 85м. Местността и водопадът са били любимо място за отдих на Иван Вазов. Там е и известната Вазова пътека. Близо до него е и скалата, наречена Злия камък, от която героят на Вазов – дядо Йоцо е гледал със слепите си разплакани очи първия влак по Искърското дефиле, символ на нова България.

Видимско пръскало

Видимско пръскало
Видимско пръскало

Видимското пръскало е с височина 80м. Намира се в природния резерват „Северен Джендем“, който обхваща северния склон на старопланинския връх Ботев. Най-близкото населено място до водопада е гр. Априлци. В бившето село Видима, което вече е част от града, се намират ВЕЦ „Видима“ и хижа „Видима“. От там е и пътят, минаващ покрай Пръскалска река, по който се стига до водопада.

Кадемлийско пръскало

Кадемлийско пръскало 
Кадемлийско пръскало

Кадемлийското пръскало е разположено на река Кадемлийска, в подножието на връх Триглав в Средна Стара планина. Височината на водопада е 70м. Под „Кадемлия” има буен карстов извор и малка пещера, в която дори и в късно лято се запазва лед. Близо до водопада, на височина 1520м. се намира хижа Тъжа. Кадемлийското пръскало е страшно красив водопад през всеки сезон и много лесно достъпен. Намира се на самия Русалийски проход след отбивката за хижа Триглав и на около час и половина преди хижа Тъжа.

0/5 (0 Reviews)

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук