Пет препоръки за избор на каюта

0
4519
Пет препоръки за избор на каюта

Пет препоръки за избор на каюта

Шумни веселби, музика и танци – това са все неща, които човек би очаквал по време на своя круиз, но не и в собствената си каюта. Дори да не планирате до прекарвате много време в нея, тя би трябвало да бъде място за спокойствие и усамотение, в което да се презаредите за новите приключения по време на пътешествието Ви.

За да Ви помогнем при избора на подходяща каюта, съставихме този списък. Следвайки тези съвети ще се чувствате по-свежи и отпочинали при всяко ново акостиране.

1. Размерът има значение

Безспорно, цената е важен фактор когато резервирате каютата си, но все пак се замислете дали искате Вашият временен „дом далеч от дома“ да бъде по-малък от собствената Ви спалня?

Една прилична домашна спалня обикновено е около 18-20 кв. м. Например, стандартна вътрешна каюта на компанията Carnival е около 17 кв. м., което не е зле, но внимавайте за каютите от категория 1А – те са със странна и не много функционална форма, и включват двуетажни или сгъваеми легла. А за сравнение – повечето вътрешни каюти на Royal Caribbean са едва 10 кв. м.

Дори каютите от една категория не са с идентични размери, затова внимателно се информирайте преди да резервирате. Също така, ако каютата е с балкон, проверете дали той е включен в общата площ – допълнително открито място като балкон е нещо чудесно, но не и ако е за сметка на вътрешните размери.

Важно е да се отбележи, че като цяло каютите в по-новите и модерни кораби често са с по-малки размери от тези в по-старите им събратя. Затова, ако сте пътували вече с дадена компания и желаете да пробвате по-новите и кораби, обърнете внимание на реалните размери на каютата, която резервирате, за да не останете неприятно изненадани.

2. Красива гледка?

Ако гледката е важна за Вас, уверете се към какво точно ще гледате. Каютите с частично закрита гледка са по-евтини, но разликите между тях могат да бъдат значителни. Някои са само леко закрити, и все пак предлагат чудесен изглед, докато от други можете да видите само няколко спасителни лодки.

3. За да спите без тапи за уши

Честа грешка при резервирането на круиз е да не проверите плановете на палубите. Това може да звучи прекалено за някои, но да се информирате предварително за местоположението на шумните нощни локации на кораба може да се окаже доста важно. Всичко в близост до дискотека, спортна зала или денонощен ресторант би означавало бумтене на музика, подскачащи топки, тътрене на столове. Близост до кухнята е още по-досадна – денонощно блъскане, търкаляне и викове. И дори някое заведение да затваря в определен час, това не означава спокойствие, защото тогава започва почистването.

Като цяло се смята, че най-добри са тези палуби, които са разположени между други изцяло заети от каюти палуби – възможно е да имате шумни съседи, но те едва ли ще имат под ръка дрънчащи тенджери и тигани или мощна аудио система. А и круизните компании са подготвени да откликнат на оплаквания от шумни съседи, но няма как да затворят кухните и дискотеките си.

Ако кораба предлага семейни апартаменти (обикновено намиращи се в близост до местата за забавление на деца), имайте предвид, че вероятността наоколо да има вечно крещящи деца е голяма. Ако предпочитате да не сте заобиколени от характерната за едно голямо семейство глъчка, по-добре изцяло игнорирайте тази зона, когато избирате каютата си.

Ако има как, разберете къде са разположени входовете и изходите за екипажа и персонала, ако не искате денонощно да чувате тряскащи се врати. И ако шума на стъпки Ви пречи да спите, избягвайте каютите в близост до главните стълби и асансьорите.

И не забрявяйте че корабът има двигател. Неговият равномерен шум може да Ви приспи, но някой по-силен звук може и да Ви събуди. Пасажерите на най-долната палуба е най-вероятно да чуят звука на двигателя и дори когато се пуска и вдига котвата.

4. Любопитни очи

Винаги е за предпочитане каютата Ви да има гледка, отколкото да няма, но бъдете внимателни: Каютите гледащи към основната палуба за разходки не предлагат нужното уединение, дори да спуснете завесите. На някои кораби дори е възможно преминаващите пасажери да надникват през прозореца Ви.

5. Морска болест

Морската болест може да развали ваканцията Ви. Ако знаете, че страдате от нея или не сте сигурни, изберете си по-стабилна каюта. Под „стабилна“ разбирайте такава, разположена в средната част на кораба, към вътрешността му и на по-ниска палуба. Каютата с балкон или тераса може да Ви съблазнява със свеж въздух и гледка, но намирайки се в краищата на кораба ще усещате по-силно движенията при силно вълнение.

От друга страна се смята, че визуалният контакт с хоризонта помага да се избегне прилошаването при клатене.

Все пак е важно да се знае, че големите съвременни круизни кораби са доста устойчиви и само много бурни води са в състояние чувствително да ги разклатят.


0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук