Пица Маргарита – класическа рецепта

Класическа италианска пица с доматен сос, моцарела, пресен босилек и зехтин

0
7988
Пица Маргарита
Пица Маргарита

Пица Маргарита

Пица Маргарита е една от най-иконичните и популярни италиански пици. Създадена през края на 19-и век, тази класическа рецепта пресъздава комбинацията от италиански национални цветове – червено, бяло и зелено – чрез доматения сос, моцарела, босилека и зехтина. Проста, но изискана, пица Маргарита ще ви очарова със своята свежест и автентичен вкус.

За да приготвите класическа пица Маргарита у дома, ще ви трябват следните съставки:

Необходими Продукти:

  • За тестото:
    • 300 г брашно (по възможност тип „00“)
    • 1 супена лъжица суха мая
    • 200 мл топла вода
    • 1 супена лъжица зехтин
    • Половин супена лъжица сол
  • За доматения сос:
    • 400 г настъргани домати (може да използвате и консерва)
    • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
    • 1 супена лъжица зехтин
    • Сол на вкус
    • Прясно смлян черен пипер на вкус
  • Допълнителни съставки:
    • 200 г моцарела, нарязана на тънки филийки
    • Пресен босилек (може да използвате и сушен, но пресният е по-ароматен)
    • Зехтин за намазване на тестото и поръсване преди сервиране

РецептаНачин на приготвяне

  1. Пригответе тестото:
    • В голяма купа смесете брашното и солта. В отделна купичка разтворете сухата мая в топлата вода и оставете да реагира за около 5 минути.
    • Направете малко „вулканче“ в средата на сместа от брашно и постепенно добавяйте разтворената мая и зехтина.
    • Замесете тестото добре с ръце или с помощта на кухненски робот, докато стане гладко и еластично.
    • Оформете тестото в топка и го сложете в намазнена купа. Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло място да втаса за около 1-2 часа или докато удвои обема си.
  2. Пригответе доматения сос:
    • В малка тенджера загрейте зехтина на среден огън. Добавете нарязания чесън и задушете няколко минути, докато стане ароматен, но не го прегаряйте.
    • Добавете настърганите домати, солта и черния пипер. Намалете огъня и варете соса, докато стане гъст. Свалете от котлона и оставете настрана.
  3. Изпичане на пицата:
    • Предварително загрейте фурната на 230°C.
    • Разделете тестото на две равни части и разточете всяко едно на тънка пица с желан размер и форма.
    • Поставете пиците върху леко намазнена тава или пициерен камък.
    • Намажете всяка пица с доматения сос и разпределете равномерно нарязаната моцарела върху тях.
  4. Изпичане и сервиране:
    • Печете пиците в предварително загрята фурна за около 10-15 минути или докато кората стане златиста и хрупкава, а моцарелата се разтопи и стане златиста и мека.
    • Извадете пиците от фурната и незабавно ги поръсете с пресни листа от босилек.
    • Покапайте с малко зехтин и сервирайте топли.

Това е класическата рецепта за приготвяне на италианска пица Маргарита. Насладете се на тази изискана комбинация от вкусове и аромати, която ще ви отведе директно в сърцето на Италия. Приятно хапване!

Прочетете още >>> Най-добрата рецепта за палачинки

Bon appétit!

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук