Ползи и недостатъци на суровоядството

0
9644
Суровоядство

Ползи и недостатъци на суровоядството

Суровоядството по своята същност е разновидност на вегетарианството, но за разлика от него трябва да се спазват далеч по-строги изисквания относно вида на консумираната храна. В основата на суровоядството стои приема на сурови растителни продукти, а това е сериозно предизвикателство за повечето хора и тежко изпитание за организма.

Поддръжниците на този вид хранене вярват, че чрез него се усвояват далеч по-сериозно количество полезни вещества отколкото при готвената храна. Според привържениците на суровоядството, чрез консумацията на сурова растителна храна, човешкият организъм приема и слънчевата енергия, която се натрупва в растенията, а храната преминала през топлинна обработка е биологически непълноценна. Единственото изключение е пълнозърнестия хляб, приготвен без мая.

Този вид хранене има няколко основни разновидности. Някои от спазващите го консумират само сурови плодове, други само зеленчуци и ядки, а трети се хранят само със сурови зърна. Възможно е да се направи и съчетание между трите разновидности но в случай, че се спазват дадени условности.

– На първо място плодовете трябва да се консумират като предястие и в никакъв случай, като десерт. Привържениците на този вид хранене смятат, че единствено тогава човешкият организъм ще успее да ги усвои напълно.

– Приеманите продукти трябва да бъдат със стайна температура или казано иначе, не трябва да се храните с продукти, които току що сте извадили от хладилника си, тъй като при тяхното затопляне се губи прекалено много от тяхната енергийност.

– Ястията приготвени на пюре или салата, се изяждат на момента, а не се запазват за по-късна консумация.

Суровоядство – последователите на този хранителен режим консумират растителни храни, които не са обработени термично. Единствената обработка е пюриране и изсушаване.

Суровоядството и като цяло вегетарианското хранене имат множество поддръжници, но също така и редица противници. Като всяка една диета (в своята същност суровоядството е вид диетично хранене) и тази има своите предимства и недостатъци.

Предимствата на суровоядството:

1. Хората придържащи се към този вид хранене страдат по-рядко от сърдечни и ракови заболявания.

2. Храненето с подобен вид продукти снабдява човешкия организъм с достатъчно белтъчини, като най-голямо количество се съдържа в повечето ядки, бобовите растения, зелето, спанакът и пшеницата.

3. Суровоядството е отличен и изпитан начин за борба с хемороиди и запек. Също така дава отлични резултати и при лечение на множество кожни заболявания.

4. Консумацията на сурова храна по-бързо успява да запълни стомаха, създавайки усещане за ситост. По този начин спомага за намаляването на теглото. Ако имате проблеми с наднормено тегло и затлъстяване, то придържайки се към суровоядството ще постигнете далеч по-добър и ефикасен резултат, в сравнение с гладуването.

Недостатъците на суровоядството:

1. Този тип хранене не е подходящ за хора страдащи от хроничнен панкреатит или гастрит, тъй като ако страдате от подобни заболявания суровоядството може да доведе до тяхното изостряне.

2. Някои от растенията (като пшеницата) съдържат в своя състав и редица неполезни вещества, чието отстраняване може да стен само след термична обработка. Бобовите растения пък, в суров вид нанасят на човешкия организъм далеч повече вреда, отколкото полза.

3. Ако сте решили да се придържате към суровоядството, то преходът към него е необходимо да бъде поетапен. Рязкото спиране на обичайния Ви режим на хранене е опасно за Вашето здраве. През първите дни от новия Ви хранителен режим, трябва последователно да се отказвате от даден продукт, но ще е необходимо много време, за да престанете да чувствате нужда да се храните с този продукт. По възможно най-бързия начин обаче, трябва да спрете да се храните със сладко (сладкиши, торти, пасти, шоколад и други) и макаронени изделия.

4. За децата, възрастните и хората с алергии суровоядството не се препоръчва. Не е подходящо и за хора с повишена чувствителност към определени белтъчини. Единствено след термична обработка белтъчините се променят по такъв начин, че имунната система на човешкия организъм, който не функционира напълно нормално, не реагира на тях. В суровоядството обаче това би било сериозен проблем, тъй като храните се консумират сурови без термична обработка.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук