Почистване на ютия в домашни условия

0
17322
Почистване на ютия
Почистване на ютия

Почистване на ютия в домашни условия

Много често след закупуването на ютия, може да ни се случат неприятни ситуации, свързани с употребата ѝ. Например, неправилна температура при гладене на копринена блуза – и хоп, изгорено! Вода от чешмата – и хоп, нещо замърсено. В тази статия сме Ви подготвили 9 съвета за почистване на ютия в домашни условия. Отделно ще Ви кажем и как да избегнете проблеми в бъдеще.

Почистване на ютия от залепнало/изгорено

Преди да започнете почистването на ютията, изберете кой точно метод е подходящ за Вашия уред. Например, ако повърхността на ютията е керамична или тефлонова, то тогава тя не може да се търка с абразиви. В  случая, трябва да използвате по-нежни методи.

Метод 1: Сол

Изсипете сол на лист хартия равномерно и започнете да гладите с нагорещената ютия, докато не изчезне тъмнината по повърхността ѝ.

Почистване на ютия

Метод 2. Парафинова свещ

Завийте парафинова свещ с памучна кърпа и започнете да гладите отгоре с кръгови движения. Отдолу трябва да поставите някаква тавичка, защото свещта ще почне да се стопи и парафинът ще се отцеди.

Бъдете внимателни, ако повърхността на Вашата ютия е релефна или има отвори за пара. Парафинът може да попадне в дупчиците и при последващо гладене да нацапа дрехите Ви.

След като загорялото се махне, внимателно отстранете остатъците от мръсотия и стопената свещ.

Метод 3: Кислородна вода

Намокрете памучен тампон или парче плат в 3 процента водороден пероксид. Внимателно с нежни движения избършете тъмните петна от повърхността на студената ютия. Кислородната вода ще помогне да се разтвори плаката и да се улесни нейното отстраняване.

Метод 4. Оцет

Намокрете памучен тампон в оцета и избършете гладещата плоча на студената ютия. Ако оцетът е много силен, добавете към него амоняк в съотношение 1:1.

Ако това не помогне, попийте една кърпа с оцет и покрийте с нея работната повърхност на ютията в продължение на няколко часа. През това време плаката ще омекне. Премахнете остатъците с гъба или мека четка.

Метод 5: Сода за хляб

Разтворете няколко лъжици сода бикарбонат в чаша вода, накиснете парче плат в този разтвор и избършете студената повърхност на ютията с него. Накрая почистете ютията от петната с влажна кърпа/парцал.

Почистване на ютия
Почистване на ютия със сода за хляб

Метод 6: Течност за отстраняване на лак

Ако парче полиетилен се е залепил по повърхността на ютията, то може да бъде отстранено с помощта на ацетон. Когато я почиствате, опитайте се да не докосвате пластмасовите части на ютията: веществата в лакочистителя могат да ги повредят.

Никога не използвайте шкурка, нож или други остри предмети, за да почистите ютията! Това поврежда гладещата повърхност и може да доведе до неизправност на уреда.

Как да се предпазим в бъдеще?

За да не се замърси отново гладещата повърхност на ютията, следвайте следните прости съвета:

 • Спазвайте температурните указания за всеки тип плат.
 • Особено деликатни неща, например вълна, коприна, гладете през влажна марля.
 • След всяко гладене, почистете повърхността на ютията с мека влажна кърпа.

Вижте още >>> Домашно приготвен препарат за отпушване на канали

Почистване на ютия от мръсотия/варовик

Ако функцията за подаване на пара е започнала да работи лошо и ютията оставя петна върху дрехите, вероятно в нея се образуват утайки. В отстраняването на този проблем, ще помогнат тези три успешни метода:

Метод 1. Самопочистваща функция

В много от по-новите модели ютии, за проблемите, свързани със замърсяването се е погрижил производителят. Ако не сте сигурни кои бутони на уреда си да използвате, проверете в книжката за инструкции за употреба: може да се окаже, че сте щастлив собственик на ютия със самопочистваща функция. За да почистите ютията си, внимателно следвайте съветите на производителя. Накратко, алгоритъмът е:

 • Максималното количество вода се излива в резервоара на ютията.
 • Температурният контролер е зададен максимално.
 • Уредът се нагрява, охлажда се и се загрява отново.
 • Ютията се накланя над тавичка или мивка.
 • След натискане на бутона за самопочистване, мръсотията се отстранява от дупките за пара.
 • След изпълнение на процедурата, резервоарът се изплаква с чиста вода няколко пъти и ютията се избърсва.

Метод 2: Лимонена киселина

Една супена лъжица (20-30 грама) лимонена киселина се разтваря в чаша вода и се излива в резервоара на ютията. Загрейте я до максимум, разклатете добре няколко пъти и натиснете бутона за освобождаване на пара. Изпълнете тази процедура върху мивка или тавичка: мръсотията отвътре ще излезе с парата. След това изплакнете резервоара с чиста вода и избършете гладещата повърхност на ютията.

Метод 3: Газирана минерална вода

Съставът на газираните напитки включва съединения, които ще помогнат за разтваряне на утайката, останала в ютията. Просто излейте газираната минерална вода в резервоара и следвайте инструкциите от предишния параграф.

Как да предотвратим образуването на мръсотия в ютията?

За да не се налага в бъдеще да почиствате ютията от мръсна утайка, следете качеството на водата, която сипвате в ютията. Най-добре при гладене използвайте:

 • Дестилирана вода: на разположение във всяка бензиностанция.
 • Бутилирана вода от най-близкия супермаркет.
 • Пречистена вода с помощта на домашен филтър.
 • Отстояла чешмяна вода: след няколко часа солите се утаяват на дъното и водата отгоре е чиста.

Ако и Вие имате методи и съвети за почистване на ютия, то ще се радваме да ни ги споделите в коментарите по-долу.

4.5/5 (2 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук