РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ: как правилно да се грижим за себе си

0
2824
Репродуктивно здраве

РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ: как правилно да се грижим за себе си

Правилен режим на хранене за добро репродуктивно здраве

Доброто физическо и психическо здраве са от особено значение, когато се опитвате да забременеете. Доброто здраве винаги е свързано с правилното хранене, физическата активност и цялостното психическо и емоционално благополучие.

„Полагайте грижа за здравето си!“

Яжте здравословни храни. За добро репродуктивно здраве яжте много плодове и зеленчуци, богати на полезни вещества. Откажете се от висококалорични и мазни храни – те влошават репродуктивното здраве.

Поддържайте оптимално тегло. Излишната телесна маса или недостигът на телесни мазнини могат да причинят хормонален дисбаланс и да потиснат овулацията. Ако имате наднормено тегло, имате нужда от режим с физическа активност, за да стимулирате тялото си да увеличи притока на кръв към репродуктивните органи – това ще стимулира овулацията и ще помогне за възстановяване на нормализирането на хормоналния баланс.

Трябва да спите достатъчно. Една от най-важните системи в човешкото тяло – ендокринната система, не може да функционира нормално без адекватен сън. Лошият сън може значително да намали шансовете Ви да забременеете.

Прием на витамини и минерали

Когато искате да забременеете, би било добре да приемате пренатални витамини или добавки за плодовитост, като например продуктите на FertilAid ®. Те са разработени от експерти по репродуктивна медицина, за да осигурят оптимални шансове за забременяване. Съдържат изцяло естествени и доказани съставки.

Ежедневният прием на фолиева киселина също е много важен, в допълнение към полезните витамини и минерали. Доказано е, че фолиевата киселина не само намалява риска от малформация на невралната тръба (ДНТ), но и като цяло намалява риска от вродени дефекти. Препоръчва се жената да увеличи приема на фолиева киселина преди да забременее. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от група В – това означава, че не трае дълго в човешкото тяло. Ето защо е важено редовно да се приема.

Освен пренатални витамини, приемайте омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са от ключово значение за развитието на човешкото тяло, но за съжаление не се синтезират в тялото и трябва да се приемат с храната. Особено богати на Омега-3 мастни киселини са риба (сьомга), растителни масла (ленено масло, орехово масло) и ядки. Омега-3 мастните киселини също могат да се приемат като хранителна добавка. Те са от съществено значение за доброто репродуктивно здраве.

Днес много двойки се обръщат към по-естествени методи за справяне с безплодието. Научно доказаните добавки за плодовитост водят до значително увеличаване на честотата на бременност и по този начин те предлагат добра алтернатива или допринасят за конвенционалното лечение на безплодието с лекарства или методи за асистирана репродукция (напр. Оплождане in vitro).

Многобройни проучвания показват, че използването на техники за релаксация като йога могат да подобрят шансовете за зачеване. Има много научни доказателства, подкрепящи връзката между процента на стрес, физиология и бременност.

Какво трябва да се избягва?

Избягвайте стреса. Елиминирането на стреса от нашия живот е ключът към постигането на оптимално здраве. Да изпитваме безпокойство и неудовлетвореност от неуспешните преживявания на зачеването е нещо истинско и разбираемо, но трябва на всяка цена да намалим стреса, за да подобрим репродуктивното си здраве.

Спрете да пушите и не пийте алкохол, когато се опитвате да забременеете. Тютюневият дим съдържа много токсични вещества, които увреждат репродуктивното здраве на жените. Консумацията на алкохол може да наруши производството на естроген и дори да повреди плода. Има още много причини, поради които не трябва да пушите или да пиете, когато искате да забременеете. Доказано е, че жените, които редовно пият алкохол, докато се опитват да забременеят, намаляват шансовете си за зачеване с цели 50%!

Избягвайте кофеина! Докато резултатите от изследването „дали кофеинът е полезен или вреден за зачеването“ остават противоречиви, повечето лекари препоръчват да се намали консумацията на кафе. Някои изследвания установяват, че приемът на кофеин увеличава вероятността от спонтанен аборт. Докато мненията на експерти по този въпрос са противоречиви на този етап, най-добре е да се намали консумацията на кафе.

Някои лекарства могат да увредят плода и да причинят вродени дефекти. Консултирайте се с лекар, преди да приемате някакви лекарства.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук