Розмарин – полезни свойства и широко приложение

В народната медицина листът се използва като съставка в чайове за баня, грижа за кожата, растеж на косата. Използва се също и като средство против насекоми.

0
9782
Розмарин
Розмарин

Розмаринът  ( Rosmarinus officinalis ) е вечнозелен средиземноморски храст, висок един до два метра, гъсто разклонен, който се отглежда в много градини у нас. Приятен факт при отглеждането му на закрито е, че можете да го помиришете във въздуха всеки път, когато минавате покрай него. Смята се, че ароматът на този лечебен вид може да намали безпокойството и стреса.

Листата са игловидни, приседнали, кожести и дълги до 35 мм и широки 3,5 мм по периметъра, цели и огънати надолу, срещу дървото. Дребните цветя, синкави на цвят, се събират на групи от пет до десет, в гроздовидни съцветия, които се намират в пазвите на листата и по върховете на страничните издънки. Цъфти целогодишно.

Розмарин
Розмарин

Приложение както в козметиката, така и в храната

Листът от розмаринRosmarini folium ) съдържа 1,5 до 2 процента етерично масло и около осем процента танин и розмаринова киселина. В народната медицина се използва като съставка в чайовете за баня, грижата на кожата, а за растежа на косата е част от шампоани и други козметични препарати.

Прочетете още: Размножаване на рози чрез резници

Добре известно е, че се използва и като подправка. Дава се под формата на чай при лошо храносмилане и апетит. Използва се срещу подуване на корема. Парна дестилация от пресни листа дава етерично масло, което се използва най-вече в парфюмерията. Може да се използва и като средство против насекоми.

Размножаване на розмарин

Розмаринът изисква много слънце, както и хумус или песъчливи почви. Размножава се генеративно, чрез засяване на семена (по-рядко) или вегетативно чрез разделяне на по-стари клонки. През пролетта издънките с размер от осем до 10 см се отрязват от родителските дървета и се засаждат на постоянно място на разстояние 15х20 см между редовете.Листът се събира при хубаво и слънчево време, от май до август. Суши се на тънък слой на сянка и на течение, за да се запази естественият му цвят. Изсушеният розмарин има силен ароматен мирис, остър и горчив вкус. При сушене от три килограма прясна маса се получава един килограм суха. Опакова се в торби от юта и се съхранява в сухо помещение.

5/5 (1 Review)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук