Спанак – ползи за организма

0
6419
Спанак

Спанак – ползи за организма

Спанакът е един от пролетните зеленчуци, с които можем да разнообразим трапезата си след зимата. Съдържащите се в него хранителни вещества го правят полезен и ценен хранителен продукт и компонент на диетичното хранене. Спанакът е на едно от първите места сред зеленчуците по съдържание на белтъчини, след граха и младия зелен фасул. Листата му са богати на минерали, водещи сред които са калият,  манганът и медта. Титуляр е и сред растенията по количество на йод. Ценен е и заради органичното и лесноусвоимо желязо (до 0,12%), което включва. Фосфор, калций и магнезий са другите минерали, които съдържа.

Спанак
Спанак

В спанака се съдържат и много полезни витамини. По-значителни са витамин C (37-72mg/100g), провитамин А (каротин) до 4mg/100g, витамини Е, K, D2, както и B1, B2 B6, PP, P. Съдържащият се в спанака хлорофил е със структура близка до тази на хемоглобина на кръвта.

Вижте още >>> Чудодейната арония

Спанакът може да се консумира суров в салата или сготвен в ястие, както и да се приготвя сок от него. Лесно се усвоява. Действа стимулиращо на стомаха. Подобрява дейността на задстомашната и слюнчените жлези. Най-полезни са листата на пресния спанак. На децата се препоръчва да се дават само най-младите листа на свежия спанак.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук