Цинкът помага в борбата с коронавируса. Как да си го набавим?
Цинкът повишава имунитета и консумацията му е един от най-добрите начини за борба с инфекцията от новия коронавирус. Ето защо е добре да добавите към диетата си повече храни, наситени с този минерал.
Няма научни доказателства, че цинкът спасява организма от коронавирус и може да бъде магически лек за него. Но минералът всъщност повишава имунитета и е едно от основните хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае.
Как да увеличите приема на цинк?
Яжте повече месо. Червеното месо е отличен източник на цинк: например 100 грама агнешко месо може да произведе около 4 mg цинк плюс протеини, витамини от група В и мазнини, подходящи за имунитета. Консумирайте в умерени количетва, без да прекалявате.
Яжте морски дарове. Те са отличен нискокалоричен хранителен източник на цинк. Скариди, раци и миди, стриди – дори морските водорасли помагат на организма да се бори по-ефективно с коронавирус.
Обогатете менюто с бобови растения. Специалистите препоръчват да ги направите част от ежедневната диета. Само 100 грама варена леща съдържат около 12 процента от дневната нужда на организма от цинк.