Арония – билка срещу всяка болка, подарена ни от природата. Тя е растение, познато сравнително отскоро по нашите географски ширини. Името му идва от гръцки и означава „полза“, „помощ“. Тя е диворастящ храст, който заради лъскавите си зелени листа и нежни цветове дълго време е смятан за декоративен. През последните години, учените установиха, че неговите плодове съдържат изключително много полезни вещества, а славата му се разнесе заради успешната профилактика на рака. Напоследък и у нас се правят успешни опити за неговото култивиране, но все още на малки площи.

Храстът арония

Той е от семейство розоцветни (Rosaceae) и от него има около девет разновидности. Най-често се среща Aronia arbutifolia и Aronia melanocarpa. Достига до височина 1,5-2м, а от втория вид – и до 3-4м. От него най-разпространени са сортовете „Арон“, „Нерон“ и „Викинг“.

Храстът арония е пренесен в Европа от умерените ширини на Северна Америка в началото на XVIII век. Вирее добре в планински и полупланински райони. Устойчив е на ниски температури, но е взискателен към почвите. Не обича солените, мочурливите и горските почви – добре напоени, леки и пропускливи.

Арония - лечебни свойства
Цветове на арония

Цветовете на арония

Аронията цъфти през май в продължение на десетина дни. Цветовете ѝ представляват бели и нежнорозови съцветия. Много красиви са и приличат на тези на ябълките, крушите и черешите. Имат специфичен натрапчив аромат и привличат пчелите и други насекоми.

Плодовете

Те са дребни синьочерни или червени зрънца с големината на грахово зърно, които по форма обаче наподобяват миниатюрни ябълки. Имат стипчиво-кисел вкус и не са много приятни за ядене сурови. Съхраняват се в изсушено състояние. От най-големите екземпляри могат да се наберат до 17кг плод. Започват да зреят от средата на август и се берат до средата на септември.

Продукти от арония

От плодовете се правят сокове, желета и мармалади. У нас се продават преди всичко сокове и сиропи. Натуралните трябва да се разреждат с вода, защото в противен случай могат да причинят стомашни проблеми. Не се препоръчва да се пият няколко чаши една след друга. На организма са му достатъчни 30-50мл натурален сок на ден.

Богатството на аронията

Разнообразният химически състав и богатството на витамини нареждат плода на аронията на едно от първите места в списъка на полезните за здравето растения. Той съдържа захари – преобладават глюкозата и фруктозата, затова спокойно може да се приема и от диабетици. Белтъчините в него са с голямо разнообразие на аминокиселини. Съдържа и аскорбинова киселина и много минерали – калий, калций, фосфор, магнезий, желязо. От микроелементите е рекордно съдържанието на йод, манган, молибден.

Това, което прави аронията специален плод, е високото съдържание в него на всички важни витамини. Тяхното съчетание подсилва въздействието им върху организма – т.нар. синергичен ефект.

Най-ценни в състава на този поливитаминозен плод са полифенолните съединения, наречени още витамин Р. Той съдържа рекордни количества от тях – пет пъти повече от количествата в грейпфрута и гроздето, за които се знае, че са богати на тях.

Р-активните вещества имат необикновената способност да усилват действието на запасите от витамин С в организма.

Арония - лечебни свойства
Арония – лечебни свойства

Какво лекува аронията?

 • Предпазва от хипертония
  С помощта на витамин С, съвместно с калция, витамин Р, който се намира в аронията, укрепва съединителната тъкан и предпазва мозъка и сърцето от капилярни кръвоизливи. И тъй като поддържа висока еластичност и нормална пропускливост на кръвоносните съдове и ги прочиства от артеросклерозни плаки, продуктите от него предпазват от хипертония.
 • Антирадиационен ефект
  Комбинацията между витамините Р и С подпомага освобождаването на организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Това е особено необходимо на хората, които работят с компютри, за тези, които често ползват мобилните си телефони и в условията на други радиационни лъчения.
 • Мощен антиоксидантен ефект
  Той е от 3 до 5 пъти по-силен от този на витамините А, С и Е. Унищожава свободните радикали, които увреждат клетъчната мембрана и променят състава на клетките. Затова успешно се прилага като профилактика срещу рака и най-вече срещу рака на дебелото черво.
 • Антисептични свойства
  Мощно средство за борба с грипа – предпазва от вирусни и бактериални инфекции, облекчава бронхити.
 • Противоалергичен ефект
  Действа благоприятно при различни алергични реакции на организма. Облекчава кожни заболявания.
 • Тонизиращ ефект
  Повишава жизнените сили на организма, помага му да преодолее нервни разтройства и преумора, стимулира регенерирането на костната и мускулната тъкан, обмяната на веществата и кръвообразуването.
 • Пречиства организма
  Аронията е незаменима при пречистващи диети. В съчетание с друг плод или с натурален ябълков сок, стимулира мощно процеса на прочистване на кръвоносната и отделителната система.
3.8/5 (5 Reviews)

1 КОМЕНТАР

 1. Много полезна билка. Ние имаме храст в двора и всяка година си правим сироп.

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук