4 неочаквани причини за напълняване

0
6521
4 неочаквани причини за напълняване

4 неочаквани причини за напълняване

Ако ядем повече от обикновено или си даваме почивка от фитнес упражненията, не е чак толкова голяма загадка защо числата на кантара издайнически се покачват. Но какво ако начинът ни на живот и хранене не са се променили? Тогава е време да се разровим по-дълбоко във възможните причини за необяснимото напълняване.

Безсъние

Има няколко връзки между безсънието и качването на килограми. Първата е доста интуитивна– ако стоим до по-късно има по-голям шанс да правим среднощни похапвания. Другата е, че когато не сме получили достатъчно качествен сън, хормоните ни покачват глада и апетита, за да може да се набави цялата необходима енергия на тялото.

Стрес

Когато животът ни стане прекалено напрегнат, тялото ни минава в режим „Оцеляване“. Хормонът кортизол се покачва, а именно той е виновникът за покачването на апетита и нуждата от вредни и висококалорични храни.

Медикаменти

Антидепресантите водят до напълняване при 25% от хората. Кортикостероидите от своя страна имат много лоша слава в отношение на напълняването, което често се случва на необичайни места, като лицето и врата.

Спиране на цигарите

Проучване, направено през 2012г. разкрива, че хората, които спират цигарите качват средно по 4-5 килограма. Никотинът намалява чувството на глад, забързва метаболизма и притъпява вкусовите рецептори. За да се избегне качването на килограми, след прекратяването на вредния тютюнев навик, дневният прием на калории трябва да бъде намален.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук