7 ползи за тялото ни от студа

0
2460
7 ползи за тялото ни от студа

7 неочаквани ползи за тялото ни от студа

Подпомага мозъчната дейност

Хладните температури могат да помогнат да мислим по-ясно. Според проучване, хората изпълняват някои когнитивни задачи (например взимане на решение) по-добре, когато са в по-студено помещение. През лятото, твърдят още експертите, хората са по-малко склонни да се занимават със сложни задачи, отколкото през зимата. За да функционира, мозъкът се нуждае от глюкоза, но през лятото организмът използва повече от нея, за да охлажда тялото и така остава по-малко от нужното гориво за решаване на сложни задачи.

Гори калории

Когато е студено, организмът работи усилено, за да поддържа в норма телесната си температура. Използва се значително количество енергия за затопляне на тялото и за овлажняване на въздуха, който дишаме, когато сме навън.

Активира здравословните мазнини

Знаем, че трупането на обикновената, т.нар. бяла мазнина, носи вреди за здравето, но в тялото ни има и малко кафява мазнина, която е полезна, защото провокира метаболизма да работи по-усилено и да гори повече калории. Студените температури активират тази кафява мазнина.

Облекчава някои алергии

Ако през пролетта и лятото подсмърчате, през зимата може би се чувствате много по-добре, защото на практика няма цветен прашец. За жалост обаче, алергиите, предизвикани от мухъл и плесен, може да се влошат заради влагата.

Действа благотворно на съня

Температурата на тялото се понижава, когато заспиваме. Този процес обаче може да отнеме до 2 часа през лятото, докато през зимата, логично, е доста по-кратък. По-късното съмване също е предпоставка за по-дълъг сън.

Противодейства на инфекциите

Да, вярно, че през зимата може да настивате по-често, но изследвания сочат, че имунната система се активира от студеното време, което увеличава способностите ни да се борим с инфекциите. Грипните вируси процъфтяват на сухо и хладно и затова времето, прекарано в затворено пространство увеличава риска от заразяване. Мийте редовно ръцете си и се разхождайте редовно навън, за да сте по-здрави през зимата.

Укрепва сърцето

В студеното време сърцето работи по-усилено, за да изпомпва кръвта и да поддържа нормална телесна температура. Това обаче е добре. Упражненията през зимата укрепват сърцето. Веднъж, след като се затоплите, ще сте способни да издържате на много по-сериозни натоварвания, отколкото в горещото време. Но ако сте застрашени от сърдечно-съдово заболяване, бъдете много внимателни, когато спортувате навън в студените дни – допълнителното напрежение може да е вредно за Вас.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук