8 начина да използвате страха от провал във Ваша полза

0
9355
8 начина да използвате страха от провал във Ваша полза

8 начина да използвате страха от провал във Ваша полза

Една от най-големите пречки пред успеха е страха от провал. Страхът от провал е по-лош дори от самия провал, защото Ви осъжда на живот от нереализиран потенциал.

Сполучливият отговор към неуспеха зависи от Вашия подход. В проучване, публикувано в американския Журнал по експериментална социална психология, изследователи намират, че успехът пред угрозата на провала идва от фокусиране върху резултати (това, което се надявате да постигнете), а не от опитите да не се провалите. Въпреки, че би могло да бъде примамливо да опиташ и да избегнеш провала, хората, които правят това, се провалят много по-често от тези, които оптимистично се фокусират върху целите си.

„Успехът е препъване от провал до провал без загуба на ентусиазъм.“ – Уинстън Чърчил

Това звучи по-скоро лесно и интуитивно, но е много трудно да се осъществи, когато последствията от неуспеха са сурови. Изследователите открили още, че позитивната обратна връзка също увеличава шансовете за успех, защото подхранва същия оптимизъм, който Вие изпитвате, когато се фокусирате единствено върху целите си.

Хората, които създават история – истинските иноватори – правят една крачка по-напред и виждат провала просто като стъпка към успеха. Томас Едисън е чудесен пример. Отнело му е 1000 опита да създаде електрическа крушка, която да работи. Когато някой го попитал как се е чувствал, след като се е провалил 1000 пъти, той отговорил: „Не съм се провалил 1000 пъти. Електрическата крушка е изобретение с 1000 стъпки.“ Този начин на мислене всъщност разделя успеха от неуспеха и развитието му изисква емоционална интелигентност.

Едисън не е единственият. Ръкописът на Дж. К. Роулинг за Хари Потър е бил приет едва след като 12 издатели преди това са го отхвърлили и дори и тогава на авторката бил платен единствено номинален аванс. Опра Уинфри загубила своята работа като новинар в Балтимор, тъй като ставала твърде емоционално въвлечена в историите си – качество, което впоследствие става нейна запазена марка. Хенри Форд губи своите финансови поддръжници на 2 пъти, преди да успее да създаде работещ прототип на автомобил. И така нататък.

„Ако мислиш, че можеш или не можеш да направиш нещо, си прав.“ – Хенри Форд

Е, какво разделя хората, които оставят провалите им да ги повалят от тези, които използват неуспеха в тяхно преимущество? Част от нещата зависят от това как постъпвате, а останалото зависи от това как разсъждавате.

Прочетете още >>> 4 генетични причини за бедност

Действията, които предприемате, срещайки провала, са ключови за Вашата способност да се възстановите от него и имат огромно значение за това как околните виждат Вас и грешките Ви. Има 5 действия, които трябва да предприемете, след като се провалите, които ще Ви дадат възможност да успеете в бъдеще и да позволят на околните да Ви видят в позитивна страна въпреки Вашия неуспех.

Оповестете лошите новини сами.

Ако сте сбъркали, не си кръстосвайте пръстите с надеждата, че никой няма да забележи, защото все някой ще забележи – неизбежно е. Когато някой друг посочи Вашия провал, този един провал се превръща в два. Ако останете тихи, хората ще започнат да се чудят защо не сте казали нещо и най-вероятно ще го отдадат на страхливост или невежество. Имайте емоционалната интелигентност да проговорите първи.

Предложете обяснение, но не се оправдавайте.

Признаването на Вашите грешки може в действителност да подобри Вашия имидж. Показва увереност, отговорност и честност. Единствено гледайте да се придържате към фактите. „Загубихме отчета, защото аз пропуснах крайния срок“, е причина. „Загубихме отчета, защото кучето ми беше болно цял уикенд и заради това пропуснах крайния срок“, е оправдание.

Имайте план да оправите нещата.

Признаването на грешка е хубаво, но нещата не могат да свършват до там. Последващите Ви действия са ключови и са истинският тест. Вместо да стоите, чакайки някой друг да оправи Вашата бъркотия, предложете свои собствени решения. Още по-добре ще е ако споделите на Вашия шеф (или на когото е необходимо) точните стъпки, които вече сте предприели, за да върнете нещата в порядък.

Имайте план за превенция.

Освен план как да оправите нещата, следва да имате и план как да избегнете повтаряне на същата грешка в бъдеще. Това е най-добрият начин да уверите хората, че сте си направили изводите и Вашият неуспех ще има позитивни последствия оттук нататък.

Върнете се в играта.

Важно е да не допуснете провалът да Ви направи плахи. Този начин на мислене Ви изсмуква и пречи всеки път, когато допуснете грешка. Отделете време да поемете уроците от Вашия неуспех и след като го направите, веднага се върнете обратно и опитайте отново. Чакането единствено удължава лошите чувства и увеличава шансовете на напрежението да Ви откаже.

Начинът Ви на мислене, когато се изправяте срещу неуспеха, е също толкова важен, колкото и действията, които предприемате. Използването на провала във Ваша полза изисква жилавост и психическа здравина, като и двете са отличителни белези на емоционална интелигентност.

Когато се провалите, стремете се към поддържане на следния начин на мислене:

Правилната перспектива е най-важният фактор при овладяването на провала.

Хората, които умеят да се съвземат след претърпян неуспех, е по-вероятно да отдадат причината за неуспеха на нещо, което те са направили – грешно действие или недоглеждане – а не на нещо, което те са (като човек или характер). Хората, които не овладяват добре провала, са склонни да отдават несполуката на тяхната мързеливост, липса на интелигентност или някое друго лично качество, което би довело до това, че те нямат контрол над ситуацията. Това ги прави по-вероятни да избягват поемане на рискове в бъдеще.

Оптимизмът е друга характеристика на хората, които се съвземат след неуспех.

Британско проучване, проведено сред 576 серийни предприемача, открива, че оптимистите са много по-склонни да очакват успех от тези предприемачи, които се отказват след първия техен провал. Усещането за оптимизъм е нещото, което пречи на хората да се чувстват сякаш провалът е постоянно състояние. Вместо това, те са склонни да виждат всеки неуспех като стъпка към успеха в края на пътя заради уроците, които той предлага.

Упоритост.

Оптимизмът е чувство за позитивност, а упоритостта е нещото, което трябва да направите с това чувство. Тя е оптимизъм в действие. Когато всеки друг казва „Стига толкова“ и решава да се откаже и да се прибере у дома, упоритите хора се освобождават от тези мисли и продължават напред. Упоритите хора са необикновени, защото техният оптимизъм никога не умира. Това ги прави забележителни в издигането след неуспеха.

Събирайки всичко в едно

Неуспехът е резултат на Вашата перспектива. Това, което един вижда като съкрушителна загуба, за друг е малка пречка. Чарът е в това, че Вие можете да промените начина, по който възприемате провала, така че да го използвате, за да подобрите себе си.0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук