8 причини да замените всички напитки с вода

0
1917
8 причини да замените всички напитки с вода

8 причини да замените всички напитки с вода

Според здравните данни тялото ни се нуждае от 2-3 литра вода дневно – в зависимост от времето или физическата активност. Но като цяло, ако теглото Ви е 60 кг – водната норма ще бъде около 1,8 литра. Много повече зависи от количеството течност, което губите.

Често много хора са склонни да объркат дехидратацията с желанието да ядат. Основното предимство на водата пред останалите напитки е, че тя няма абсолютно никакви калории, невъзможно е да наддадете на тегло от нея.

Но има и недостатъци, за които също трябва да знаете – при прекомерна употреба на вода може да се появи подуване.

Какво ще се случи, ако изобщо не пиете вода?

В началото няма да забележите нищо, но с течение на времето последиците от това ще се почувстват: ако замените водата със сок или други напитки, можете да получите скок на глюкоза в кръвта, а пиенето само на алкохол или кафе обикновено води до дехидратация. Въпреки всичко, дори ако обичате да пиете само чай и кафе, водата в тях наистина се абсорбира, но тези напитки са склонни да отстраняват останалата част от течността от тялото поради наличието на вещества като кофеин и теин – това са алкалоиди, т.е. които проявяват вълнуващ ефект. Ще бъде важно да се отбележи, че някои билкови отвари – лайка, мента, джинджифил – нямат способността да дехидратират организма.

Дехидратацията, дори ако е малък процент, може да причини голяма вреда на Вашето здраве. Много често едновременно с това страдат бъбреците – има риск от уролитиаза. От липса на вода се нарушава и кръвообращението, кръвта става по-гъста. Освен това дехидратацията влияе негативно върху работата на мозъка, което дори може да доведе до загуба на съзнание и делириум.

Защо е препоръчително да се пие вода за отслабване?

 • Първо – соковете и много други напитки са с високо калорийно съдържание, което добавя на организма излишни калории. Кафето или чаят традиционно се пият със захар, което също са калории. По правило водата се пие без нищо, а тя не съдържа калории.
 • Второ – при пиене на студена вода метаболизмът се подобрява, това се дължи на факта, че тялото трябва да го загрее до определена температура, което изисква загуба на сили и енергия.
 • Трето, ако спазвате високопротеинова диета или имате големи физически натоварвания, нуждата от вода се увеличава. Липсата ѝ се отразява негативно на общото здравословно състояние, добавяйки Ви емоции към неприятните чувства от диетата.

Има обаче спекулации. Често можете да чуете или прочетете, че водата е необходима, „за да премахнете метаболитните продукти от тялото“. Но дори и да пиете много, това няма да повлияе на процеса на отслабване. И не е препоръчително да се прибягва до „гладна стачка“ само на една вода. Това е препоръчително само след чревна инфекция, в следоперативния период или при някои заболявания. Тялото ни възприема глада като стрес и впоследствие то започва да се запасява с мазнини.

Пиенето на вода е здравословно!

Когато говорим за здравословно хранене, нека не забравяме за „здравословното пиене“. Оказва се, че едно от най-ефективните диетични действия, които можем да предприемем, е да заменим всички напитки, които консумираме – алкохолни и безалкохолни – с вода. Има изследвания, които доказват многобройните предимства на тази проста подмяна.

 • Метаболизмът Ви се ускорява и се чувствате по-енергични. Само две чаши студена вода сутрин са достатъчни, за да засилите метаболизма си с 24 процента.
 • Мозъкът Ви работи по-добре. Мозъкът е 75-85 процента вода. Дори лека дехидратация (дори преди да почувствате жажда) намалява продължителността на вниманието Ви.
 • Яжте по-малко. Водата достатъчно потиска апетита, което Ви помага да поддържате форма.
 • Тялото премахва токсините по-бързо. Достатъчното количество вода помага за по-лесното почистване на тялото от отрови и предотвратява преждевременното стареене.
 • Намалява риска от различни заболявания. Те включват високо кръвно налягане, проблеми с пикочния мехур и дори рак на дебелото черво.
 • Сърцето Ви работи по-добре. 5 чаши вода на ден намаляват риска от инфаркт с 41 процента.
 • Кожата Ви ще стане по-чиста. Добре хидратираната кожа става по-твърда, еластична и свежа.
 • Спестявате много пари. Водата, ако не е безплатна, е много по-евтина от всяка друга напитка. Помислете колко ще спестите.
0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук