8 факта за мъжкото тяло, които не знаете!

0
5729
8 факта за мъжкото тяло

8 факта за мъжкото тяло, които не знаете!

Мъжкото тяло крие в себе си множество изненади. Някои от неговите особености остават до голяма степен неизвестни не само за жените, но и за самите тях. Решихме да дръпнем завесата малко за някои от тези тайни и подбрахме тези 8 факта, които ще Ви накарат да погледнете на мъжете по един изцяло нов начин.

1. Бавно стареене

Лицето на мъжа запазва младостта си много по-дълго, отколкото при жената. Всичко опира до факта, че кожата на мъжете губи концентрацията на колаген много по-бавно, което означава, че е много по-устойчива при образуването на бръчки и увисване.
Въпреки това, тъй като мъжете обикновено полагат по-малко грижи за лицето си отколкото жените, тяхната кожа е по-податлива на вредните външни условия.

2. Възможността за лактат

Да, правилно сте прочели. Мъжете също имат жлези, които могат да произвеждат мляко. Но неговото производство представлява аномалия за мъжкото тяло.
Това може да се случи, когато прекалено много от хормона пролактин се произвежда. Би могло да бъде резултат от определени видове медицинско лечение за стимулиране на сърцето, проблеми с хипофизата и хипоталамуса, употребата на опиати или в резултат на екстремен глад.

3. Плешивост

Хубаво е да се мисли, че генетичната склонност за оплешивяване се предава от Х хромозомите на майката, но това не е съвсем така. Има и други, не по-малко важни фактори. Ако бащата на мъжа е плешив, то шансовете му да загуби своята косата се увеличават с 60%. Дейността на мъжките хормони се отразява на космените фоликули по такъв начин, че тялото постепенно губи способността си да произвежда нова коса. Стрес и лоша диета също могат значително да увеличат риска от загуба на коса.

4. Предменструален синдром

Това може да бъде много изненадващо за някои, но 26% от мъжете изпитват същите усещания, както жените преди да им дойде цикълът. По време на тези периоди, мъжът става по-чувствителен, раздразнителен и гладен и дори може да получи стомашни спазми. Това означава, че той изпитва абсолютно същите симптоми като жената.

5. Произход

Всички човешки същества в света са започнали съществуването си като жени. X и Y хромозоми са отговорни за определяне на пола на индивида. Ако две Х хромозоми се обединят по време на зачеването, се появява момиче; ако X и Y хромозоми се присъединят заедно, се появява момче. По време на първите 5-6 седмици, хромозомата Y е неактивна. Докато започне да функционира, ембрионът започва да се развива като момиче.

6. Дебела кожа

Мъжкият хормон тестостерон прави мъжката кожа дебела. Тя е около 25% по-дебела от кожата на жените. Въпреки това, през целия си живот, мъжката кожа става по-тънка, докато при жените тя остава с една и съща дебелина до менопаузата.

7. Адамовата ябълка

Чудили ли сте се какво е адамовата ябълка и защо при мъжете е по-голяма, отколкото при жените? Жените имат само една малка издатина на вратовете си, съставена от щитовидния хрущял, единствената цел на която е да защитава гласните струни.
Щитовидният хрущял е отговорен и за по-високия глас на хората. По време на пубертета, ъгълът на пръстеновидните хрущяли се променя. Този ъгъл е по-малък при мъжете, отколкото при жените, което прави издатината по-голяма, а гласът по-нисък.

8. Възприемането на цветовете

Мъжете могат да различават много по-малко нюанси на цветовете, отколкото жените. Причината за това е наистина много проста. Информацията се съдържа в X-хромозомата. Жените имат две Х хромозоми, ето защо броят на конусовидни клетки, които притежават е, разбира се, два пъти по-висок от този на мъжете.


0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук