Kанелата – история, лечебни свойства и приложение

0
6550
Канела
Канела

История на канелата

Изтокът…

Преди около 45 века легендарният китайски император Шен-Нунг (Шенонг), останал в историята на света като откривател на чая и велик лечител, изследвал и описал лечебните свойства на множество подправки, споменава в своите свитъци за “квай” – канелата.

Използвана за лечение и подправка от древните цивилизации, тя пристига в Европа, след като през 1505 г. португалски кораби акостират в Цейлон и монополизират търговията. През 1518 г. те построили крепост на острова. Това сложило началото на португалския стогодишен монопол върху добива и търговията с канела.

През 1658 г. холандците установили контрол над производството и експулсирали всички португалци от острова. Холандците наблюдавали отглеждането на канела в дивата природа и започнали да култивират свои дървета.

Британците завзели контрола над острова от холандците през 1796 г. По това време, значението на монопола на Цейлон вече западал, тъй като отглеждането на дървото на канелата се разпространило и към други области. Други продукти, като кафе, чай, захар и шоколад вече започнали да изпреварват популярността на традиционните подправки.

Както всяка подправка, дошла от далечния Изток по онова време, канелата е изключително скъп продукт, достъпен само за търговските и аристократични, приближени на монархията на всяка западноевропейска държава, елитарни кръгове по онова време.

Впоследствие, след изобретяването на парната машина и залезът на великолепните “чаени клипери”, канелата, както и всички подправки, става по-достъпна, но нейният деликатен букет от източен аромат и стипчиво-сладък вкус остава достояние за наслада на небцето за малцина. Използвана както във фини сладкиши, така и в блюда с агнешко и птиче месо, канелата присъства на трапезата на семейства и родове, можещи да си позволят услугите на виртуозни готвачи, приготвящи храната им – обещаваща увертюра към насладите на нощта.

Приложения на канелата

В сладкарството:
Канелата се употребява за ароматизиране на сладкиши, млечни и плодови десерти и компоти. Използва се във всички блюда, където има захар: плодови супи, печива, компоти, пудинги, плодови рула и др.

В готварството:
В ориенталската кухня (арабска, индийска, китайска) канелата се прибавя към ястия с ориз, месо и др. Може да се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, анасон.

За здраве:
В традиционната медицина канелата се употребява главно при стомашни проблеми. Действа възбуждащо на апетита, противомикробно и противопаразитно. Леко потиска централната нервна система. Отстранява неприятния дъх. Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, като с тези си свойства се смята, че пречи на образуването на целулита. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Изследванията показват, че канелата съдържа молекула със структура сходна с тази на инсулина.

Напитки:
В коктейли, ликьори, грог и пунш. Една специална напитка, където канелата е задължителна е десертното вино Sangria. Придава екзотичен аромат на кафе и чай.

Козметика:
Козметичното приложение на канелата е ограничено. Тя предизвиква дразнене на кожата.

Други:
Един любопитен факт е, че някои от съставките на канелено масло, получено от листата на канелата са много ефективно средство срещу ларвите на комарите.

0/5 (0 Reviews)

ОСТАВЕТЕ ОТГОВОР

Моля, въведете Вашия коментар
Моля, въведете Вашето име тук